Visible TV

Puberruil Xtra

Puberruil XtraIn samenwerking met verschillende goede doelen maakt VisibleTV voor de KRO het programma Puberruil Xtra. In deze versie ruilen bijzondere pubers met elkaar van leven. Hierbij ligt de nadruk op de doelstellingen en projecten van het goede doel. Door twee pubers met elkaar te wisselen, ervaren ze met eigen ogen hoe het leven van die ander is. Vooral het contrast tussen het luxe leven in Nederland en het soms moeizame leven in Afrika wordt soms pijnlijk zichtbaar.

Na afleveringen in samenwerking met Stop Aids Now!, Oxfam Novib en Terre des Hommes, worden momenteel een zestal afleveringen ontwikkeld in samenwerking met Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) en AMREF Flying Doctors.

Kijk hieronder naar een aflevering van Puberruil Xtra.

PR Xtra filmpje

In deze aflevering, die in samenwerking met Oxfam Novib tot stand is gekomen, ruilen Hidde en Josphat. Hidde woont samen met zijn broer en ouders in Beneden Leeuwen. Hij is een puber met een zonnige toekomst. De blonde krullenbol zit in de leerlingenraad, de medezeggenschapsraad en hij draagt altijd keurig gestreken shirts of truien met V-halzen. Hidde noemt zichzelf een kakker, zijn broer Jesse is hiphopper.

puberruil Xtra Josphat en HiddeDe 15-jarige Josphat is een Masai jongen. Hij woont met zijn moeder, broer en zussen op het platteland van Kenia. Josphat hoedt in z'n vrije tijd schapen, koeien en geiten van zijn familie en gaat overdag naar school. De vader van Josphat is zes jaar geleden overleden. De families leven van hun vee en van wat ze vangen in het wild. Josphat en zijn vrienden zijn zeer bedreven in het jagen. Ze eten antilopen, grote vogels en konijnen. Josphat slacht de dieren zelf, drinkt het bloed en eet het vlees rauw, omdat hij daar sterk van wordt.

Gaat Hidde het redden als hij dagenlang niet kan douchen? En durft hij een hap te nemen in het rauwe vlees van het schaap dat hij 10 minuten daarvoor heeft geslacht? En waar komt hij mee thuis als hij in traditionele jaagkledij, met speer, tussen de giraffes loopt te jagen? En Josphat, wat vindt hij van een 3D-bioscoop als hij nog nooit zo'n film gezien heeft? Zijn de ratten, die Hidde en Jesse als huisdier houden, veilig voor hem? En het blijkt dat Kenianen geweldige hardlopers zijn, als hij samen met Hidde's vader meedoet aan een hardloopwedstrijd...